ARKIB CERITA

Ketahuilah Bahawa Semua Yang Berlaku Adalah Ketetapan oleh ALLAH SWT. Maka Carilah Redha Allah SWT.

Kisah Hang Nadim : Pengkhianatan Terhadap Pejuang Rakyat Dalam Sejarah Melayu (2)

Posted by kurator on February 19, 2013

Hang Nadim adalah seorang kanak-kanak lelaki Melayu yang mempunyai kebijaksanaan yang tinggi dalam usaha untuk menyelamatkan  Temasek (Singapura) daripada serangan sekumpulan besar ikan todak (spearfish)dalam cerita lagenda Melayu Singapura Dilanggar Todak. Ada kisah yang menyebut bahawa sebenarnya Hang Jebat telah bernikah dengan Dang Wangi dan semasa Hang Jebat terbunuh, Dang Wangi sedang hamil anak Hang Jebat iaitu Hang Nadim.

 

Hang Nadim Pahlawan Kecil

Hang Nadim Pahlawan Kecil

 

Mengikut hikayat, pada suatu ketika, ikan todak telah menyerang kebanyakan masyarakat Melayu Asli yang tinggal di sekitar perairan pantai Tanjong Pagar sehinggakan ramai masyarakat Melayu Asli tersebut telah menemui ajalnya akibat dari serangan Ikan Todak yang bertubi-tubi.

Serangan Ikan Todak ini dikatakan mula berpunca daripada tindakan Sri Maharaja yang telah menghukum bunuh Tun Jana Khatib (merupakan seorang alim dan warak dalam menyampaikan ajaran Islam di bumi Temasek, namun tindakan dakwahnya itu ditolak oleh Sri Maharaja dan penduduk kampung).

Akibat angka korban nyawa yang semakin meningkat akibat serangan Ikan todak, maka Hang Nadim yang masih kecil itu telah mengesyorkan kepada pemerintah Temasek ketika itu untuk membina sebuah tembok panjang dan tebal berasaskan batang pisang mengelilingi pantai yang bertindak sebagai penghadang daripada serangan ikan todak. Syor Hang Nadim itu diterima baik, lalu kerja-kerja pembinaan diusahakan, hasilnya tuntas dan berjaya. Banyak ikan todak telah tersangkut muncungnya pada batang-batang pisang.

Berdasarkan lagenda, Tanjong Pagar, Singapura merupakan tempat di mana berlakunya kisah serangan dan penyelamatan tersebut. Perkataan pagar diambil sempena kisah pembinaan pagar tembok daripada batang pisang untuk melawan serangan ikan todak.

Atas kejayaan yang memberansangkan, Hang Nadim telah diberi pujian dan penghargaan oleh masyarakat Tanjung Pagar dan rakyat Temasek. Hang Nadim juga telah diberikan pingat jasa bakti tertinggi daripada Mahkamah DiRaja atas hasil ideanya yang bernas itu.

Hal ini telah membuatkan segelintir ahli tertinggi Mahkamah DiRaja yang lain berasa iri hati dan tidak puas hati dengan penghargaan yang diperolehi oleh Hang Nadim. Pantang orang Melayu melihat orang lain mendapat kurniaan dan nikmat tanpa ada sekelumit pun perasaan dengki dalam hati. Orang Melayu banyak yang busuk dan kotor hatinya. Maka mereka telah bersepakat untuk berkonspirasi menghapuskan Hang Nadim.

Mereka telah menghasut Sultan supaya  membunuh Hang Nadim. Mereka mengatakan pada Sultan jika pada waktu kecil lagi sudah bijaksana dan disanjung rakyat, sudah pasti apabila dewasa kelak Hang Nadim akan merampas takhta. Sultan Melayu juga kebiasaan dan adatnya pendek akal lalu takutlah Sultan akan Hang Nadim yang baru berusia tujuh tahun itu. Keluarlah perintah agar membunuh Hang Nadim yang tidak berdosa dengan cara membuangnya ke dalam laut dan dibiarkan Hang Nadim mati lemas. Akhirnya Hang Nadim telah menemui ajalnya di dalam laut akibat pengkhianatan dan dengki orang Melayu. Kerana itulah orang Melayu sukar untuk maju kerana dalam budaya Melayu, golongan cerdik pandai biasanya dicantas dan selalu disingkirkan. Tinggallah golongan bodoh sombong menjadi penguasa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: